Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op het zwangere lichaam. Dat betekent dat er minder stevig wordt gemasseerd. Ook worden drukpunten ontweken die in verbinding staan met de baarmoeder.
Tijdens de zwangerschapsmassage lig je voorover op een speciaal kussen voor zwangeren. Lukt dit niet of wil je dit liever niet, dan kun je ook op je zij en rug liggen. Een voedingskussen ondersteunt en ontlast dan je lichaam waar dat nodig is.
Een zwangerschapsmassage is niet alleen ontspannend. het kan ook veel lichamelijke voordelen hebben:
- Het verhoogt je mentale gezondheid. De aanmaak van stresshormonen wordt juist lager door een massage.
- Je slaapt beter. Een zwangerschap kan je slaapritme flink verstoren. Na een massage kan je vaak makkelijker in slaap vallen en slaap je dieper.
- Het verlicht pijnklachten. Een zwangerschap is een behoorlijke belasting voor je spieren. Hierdoor kan je last krijgen van rugpijn, schouderpijn of krampen. Een massage maakt je spieren soepel en verlicht de pijn.
- Je houdt minder vocht vast. Veel vrouwen houden vocht vast tijdens hun zwangerschap. Vooral tijdens de laatste maanden kan je hier last van hebben. Een zwangerschapsmassage zorgt voor een betere vochtafdrijving.
- Het verbetert je bloedcirculatie. Dit zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen en voor verlichting van spataderen.
- Het verkleint de kans op een vroeggeboorte. Onderzoek laat zien dat zwangerschapsmassages de kans op een vroeggeboorte verkleint. Daarnaast zorgt een massage voor een lagere kans op complicaties bij je baby na de bevalling.
Let op: er kan pas gemasseerd worden vanaf het tweede trimester.
Uiteraard zijn er een aantal situaties waarin je een massage beter kan uitstellen tot na je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je last hebt van:
- Hoge bloeddruk
- Trombose
- Spataderen
- Hartklachten
- Koorts
Heb je een bepaalde aandoening en twijfel je of een massage kwaad kan? Overleg dan eerst even met je verloskundige of gynaecoloog.